GIMP Suomi Peltzin galleria
Opi GIMP, osa 6: Työtilan hallinta - päivitetty 28.11.12

Työtilan hallinta

Huom! Opas on päivitetty Gimp 2.8:lle. Uusi versio toi mukanaan Yhden ikkunan tilan sekä Telakoiden sarakkeet.
Tässä on vähän mallia.

Tervehdys taas. Päivittelin tämän oppaan omalta kotisivultani (Peltzi äänessä) tänne, koska se on suhteellisen oleellinen asia. Tai ehkä se vain ärsyttää minua, kun tästä kysytään minulta toistuvasti.

Olen jo useamman kerran saanut auttaa ihmisiä, jotka ovat hukanneet työkalujen asetukset GIMPistä. GIMPin monipuolinen ikkunointijärjestelmä tosiaan voivat toisinaan saada uudet käyttäjät hämilleen, mutta kun tämän alan salat hallitsee, on siitä paljon hyötyä. Siksipä ajattelin vaihteeksi kirjoittaa oppaan nimenomaan GIMPin anatomiasta enkä grafiikan teosta.

GIMPin työtila on hyvin pitkälle kustomoitavissa, ja tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää muokatakseen työtilan mieleisekseen. Joskus jossain työssä ei ehkä tarvitse tasoikkunaa tai olisi kiva nähdä jossain koko kuva zoomatessakin. Ja tämähän käy toki päinsä! Mahdollisesti tämän oppaan myötä löydät käteviä työkaluja, joita et tiennyt GIMPissä olevankaan. Aloitetaan.

Termistöä

Kiinteät ikkunat

Kuvassa oma Gimp -työtilani. Klikkaa suuremmaksi.

GIMPissä on oletuksena kaksi erityistä, kiinteää ikkunaa, joita ei voi poistaa. Ne ovat Pääikkuna ja Työkalupakki. Työkalupakissa sijaitsevat kaikki Gimpin perustyökalut, sekä oletuksena valittuna olevan työkalun asetukset.
Pääikkuna taas sisältää käsiteltävän kuvan, ja sen muokkaaminen tapahtuu tämän ikkunan kautta. Tässä ikkunassa on myös työkalurivi, josta löytyy mm. kaikki perustoiminnot (Uusi, Avaa, Tallenna, Kopioi, Liitä) sekä suodinvalikko. Gimpissä voit pitää avoinna useampaa työtä kerralla, jolloin kukin työ on auki omassa Pääikkunassaan. Ylläolevassa kuvassa oikealla on myöskin telakka, joita voi itse ottaa käyttöön niin monta kuin tarvitsee (eli ei välttämättä yhtäkään).

Gimp 2.8 toi mukanaan kauan kaivatun Yhden ikkunan tilan, jossa Työkalupakki on kiinni Pääikkunan vasemmassa reunassa. Silloin myös työt sijoittuvat välilehtiin kuva-alueen yläreunaan. Yhden ikkunan tila otetaan käyttöön yläreunan valikkopalkista kohdasta Ikkunat -> Yhden ikkunan tila.

Ikkunat

Sekaannusten välttämiseksi puhuttakoon englannista suoraan käännetystä muodosta Dialogi. Dialogit sisältävät erilaisia työkaluja tai tietoruutuja (esim. tasot, kanavat tai värit). Uusia dialogeja voi avata menemällä pääikkunaan ja valitsemalla Ikkunat -> Telakoitavat valintaikkunat.

Välilehdet

Dialogeja voi koota yhteen välilehdiksi.

Dialogeja voi sijoitella yhteen välilehdiksi, joiden välillä voi vaihtaa klikkaamalla haluttua välilehteä. Välilehtien järjestystä voi muuttaa vetämällä välilehden symboli hiirellä haluttuun kohtaan. Välilehtiä voi lisätä klikkaamalla ikkunan oikeassa yläreunassa olevaa symbolia ja valitsemalla Lisää välilehti.

Telakat

Telakka, jossa on kaksi saraketta. Toisessa on kaksi dialogia välilehtinä, toisessa allekain.

Dialogeja voi koota Telakoihin, jossa niitä voi olla esillä useampi kerralla. Telakka voi sisältää useamman sarakkeen ja sarake voi sisältää useamman dialogin tai välilehtiryhmän. Normaalisti kukin Telakka on omana ohjelmaikkunanaan, mutta Yhden ikkunan tilassa myös Pääikkunan kummassakin reunassa on telakka.

Ikkunanhallinta

Miten näitä kaikkia sitten voi muokata, järjestellä, siirrellä, lisätä tai poistaa? Tutustutaan siihen seuraavaksi.

Uuden dialogin avaaminen

Uuden dialogin voi avata valitsemalla pääikkunasta Ikkunat -> Telakoitavat valintaikkunat. Uusi dialogi aukeaa omassa telakassaan. Voit joko liittää tämän dialogin johonkin muuhun telakkaan tai liittää muita dialogeja tähän telakkaan.

Uusia ikkunoita voi avata pääikkunan työkalurivin Ikkunat -kohdasta.

Välilehdet

Avatessasi dialogin sen sisältö näkyy ikkunassa välilehtenä. Tämän välilehden voi raahata muiden dialogien välilehtien sekaan tai muita välilehtiä voi siirtää tämän välilehden seuraksi.

Ikkunan siirtäminen telakkaan

Dialogin siirtäminen telakkaan tapahtuu samoin kuin edellisessä kohdassa on kuvattu, mutta dialogi pudotetaan johonkin telakan kussakin reunassa olevaan palkkiin, joka tulee esille ja korostuu, kun jokin dialogi vedetään sen lähelle.

Huomaa, että tällaiset palkit löytyvät myös Työkalupakista, työkaluvalikon alapuolelta. Siinä on siis telakka. Jos siis joskus hukkat työkalujen asetukset, avaa tämä dialogi aiemmin mainitulla tavalla uudestaan ja telakoi se Tyokalupakkiin kuin mihin tahansa muuhunkin telakkaan.

On mahdollista, ettei telakassa ole telakoituna yhtäkään dialogia. Tällöin siinä on vain teksti "Voit pudottaa telakoitavat valintaikkunat tähän." tai englanniksi "You can drop dockable dialogs here.". Voit pudottaa silloin dialogit tekstin päälle.

Dialogin voi pudottaa värjättyihin kohtiin. Jos dialogi pudotetaan siniseen kohtaan, se lisätään kyseiseen sarakkeeseen. Jos punaiseen, siitä tehdään uusi sarake. Jos vihreään, siitä tulee välilehti.

Dialogin voi telakoida punaisella merkittyihin kohtiin. (Yhden ikkunan tila.)

Jokaisen dialogin oikeassa yläkulmassa on pieni nappula, jonka kuvakkeena on vasemmalle osoittava kolmio. Siitä aukeaa valikko, jossa voi muun muassa lukita välilehtiä niin, ettei niitä voi vahingossa kiskoa telakasta irti. Kannattaa perehtyä.

Ikkunoiden alkuperäisen sijoittelun palautus

Jos ikkunoiden järjestys menee jostain syystä täysin käsittämättömäksi, voi GIMPin asetuksista palauttaa ikkunat oletusjärjestykseen. Asetukset löytyy pääikkunasta
Muokkaa -> Asetukset
Avaa Ikkunanhallinta -välilehti ja klikkaa Palauta ikkunoiden sijainnit poistuttaessa. Poistu sen jälkeen asetuksista ja käynnistä GIMP uudelleen.

Asetuksista puheenollen tuli mieleen vielä yksi pikku kikka. Onko näyttösi koko rajattu ja pakissa työkaluja, joita olet tuskin koskaan käyttänyt (kuten äly(lol)sakset)? Mene Muokkaa -> Asetukset -> Työkalupakki. Kohdassa Työkalujen asetukset on listattuna kaikki Gimpin työkalut ja niiden edessä silmän kuva, samoin kuin tasoilla omassa listauksessaan. Klikkaamalla silmää voit piilottaa työkalun pakistasi tilaa viemästä.

Kommentointi on poistettu käytöstä.

Sivua tutkineet pohtivat:

Marccus [12.10.-14, 13:48]:Testattu 2.8.14
Painaessasi Ikkunat -> Yhden ikkunan tila kiinnittyvät dialogit sen mukaan miten sijaitsevat suhteessa Pääikkunaan: vasemmalla olevat vasemmalle, oikealla olevat oikealle reunalle.

tyhmä [11.9.-13, 22:25]:joo en älynnyt mitään koska multa irtosi työkaluasetukset työkalupalkista einkä saa "pudetettua" sitä ikkunaa siihen.mikä avuksi?

Peltzi [18.6.-13, 15:02]:Vastaus löytyy opassarjasta.

repsu [18.6.-13, 14:51]:Miten kuvan tallentaminen jpg. tiedostomuotoon onnistuu? kuvat pitäisi saada nettiin ja avattua muillakin ohjelmilla kuin vain GIMP:illä..

Pokepallo [1.10.-12, 21:32]:Vau kiitos, nyt kun oppi laittamaan tuon "Yhden ikkunan tilan" päälle, niin on ollut huomattavasti mukavampaa käyttää Gimppiä :D
Ja kiitos päivän leveimmästä hymystä ( "äly(lol)sakset" ne ovat muuten juuri sitä. Erittäin vähä älyiset älysakset)

Peltzi [8.9.-12, 12:33]:Hm... pahoittelen, mutten ota millään nähdäkseni ongelmaa tässä. Teksti periaatteessa selittää itse itsensä, mutta sitä on vielä täsmennetty tämän oppaan seuraavassa kohdassa:
kuva

Lisäksi oppaan loppupuolella on kohta otsikolla Ikkunoiden alkuperäisen sijoittelun palautus, josta voi olla myös hyötyä.

Eki [8.9.-12, 11:32]:@Hippiäinen Itsellä oli sama ongelma ja meinasin jo koko wintoosan asentaa uudelleen. Löysin sitten omasta käyttäjänimi hakemistosta kansion ".gimp-2.8". Tämän kansion kun poisti, niin johan oli työkalupalkki taas alkuperäisessä muodossa. "Pelzin" vastaus ei kyllä hirveästi auttanut "vastaus löytyy tästä oppaasta". Enpä löytänyt. Kiitokset tekijöille kuitenkin oppaasta. Vaatii tämmöseltä vanhalta patulta paljon toistoa, että asioita oppii ja siksi on hyvä aina palata lukemaan mites se ja se juttu menikään...

Peltzi [12.7.-12, 16:57]:Teemoitus on kyllä semmoin seikka että meinaa meikäläiseltäkin mennä ohi korkealta ja kovaa. Säkällä sain oman Gimppinikin hillitymmän näköiseksi, joten valitettavasti en voi tästä aiheesta ruveta oppaita rustaamaan.

Aksun [12.7.-12, 12:42]:Olisiko mahdollista saada opasta teemoista. Muuten onnistuu asentaa teemat mutta ikkunoiden reunat ovat harmaat. Olisin kiitollinen oppaasta :)

Peltzi [5.6.-12, 23:22]:Opasta päivitelty Gimp 2.8:lle. Käsiteltiin Yhden ikkunan tila, sekä useampisarakkeiset telakat.

Peltzi [14.3.-12, 15:44]:Tuo nimenomainen lainaus löytyy sanalleen tästä oppaasta, ja siinä yhteydessä kerrotaan, mitä pitää tehdä.

Hippiäinen [14.3.-12, 14:46]:Minä en kyllä vieläkään ymmärrä tuota telakka-juttua. Minulla siinä lukee vain 'voi pudottaa telakoitavat ikkunat tähän', enkä tajua vieläkään miten sen saa normiasetuksille. Kerran sille jotain tein, ja nyt en saa sitä pois. Latasin jopa uuden gimpin, mutta silti se oli siinä uudessakin... -.-

Juha-xe [31.1.-12, 13:56]:On se hyvä että on lopultakin kirjoitettu ymmärrettävään tekstiin. Kiitos!

Ripetsu [21.12.-11, 15:11]:Hyviä oppaita kaikki. Tuskin olisin pärjännyt ilman niitä. Erityisesti polut ja tämä osa oli todella hyödyllisiä minulle. :) Kiitos!

kiitos [9.7.-11, 22:04]:Kiitos, tästä oli apua. Mutta huomauttaisin, että toi "Asetukset" löytyy Muokkaa-painikkeesta eikä Tiedosto:sta. :)

Peltzi [23.5.-11, 8:09]:Olettaisin, että paletit liittyvät kuviin, joissa on indeksoidut värit. Ei pitäisi olla tarpeen normaalikäytössä, itse en ainakaan ole koskaan tarvinnut.

ID, siihen ei ole mitään oikopolkua, kasaat vain itse ohjeiden mukaan.

PikkuInu [11.5.-11, 7:54]:Erittäin hyvä opassarja, siitä on ollut paljon apua! Erityisesti tasojen selitys oli selkeä ja hyvä. Telakoista sen verran, että miten ja mihin 'Paletit' telakkaa käytetään? Olen lataillut netistä erilaisia Gimp-paketteja, ja joissain on tullut mukana paletteja.

ID [5.4.-11, 16:24]:Miten ylimmässä kuvassa olevan telakan saa luotua? Mitä reittiä pitkin*?

Jos joskus photaria [8.1.-10, 13:29]:Hieno opas. Itse käytän työssä photoshoppia, mutta gimppiäkin tulee käytettyä.

Vinkkinä immeisille: Jos joskus teette tulevaisuudessa hommia photoshopilla, tai olette jo tehneet, ja haluatte käyttää gimppiä, koska se on ilmainen... Siis jos on halua pitää yllä photoshop yhteensopivuutta niin tässä olisi linkki siihen kuinka saa gimppiin photoshopin näppiskomennot:

http://epierce.freeshell.org/gimp/gimp_ps.php

MasterJ [5.1.-10, 14:11]:loistava aloittelija opas. olisipa minullakin ollut aikoinani tälläninen. no ei mitään, eiköhän täällä jotain vinkkiä minulekin löydy.

26 kommenttia saapunut, sivulla näytetään vain 20 uusinta. Katso kaikki.