GIMP Suomi Peltzin galleria
Opi GIMP, osa X: Entäs sitten?

Entäs sitten?

Noh, nyt sinulla pitäisi olla vankka pohja, jonka päälle rakentaa pitkä ja tuottoisa gimpsterin ura, eli toivottavasti oppaamme ovat tehneet tehtävänsä. Pitää vielä muistuttaa, että kuulisimme mieluusti palautetta, kehuja ja etenkin kehittämisehdotuksia sarjastamme. Tahtomme on ollut kirjoittaa yhtenäinen, kattava ja aloittelijaystävällinen opassarja, jotta tutustuminen Gimpiin olisi sinulle helpompaa kuin se oli meille. Tähän tarvitsemme juuri SINUN apua ja mielipidettä.

Olisimme kiitollisia, jos levittäisit tietoa tästä opassarjasta, jotta mahdollisimman moni muukin saisi sen hyödyn käyttöönsä. Linkkaus osoitteeseen opigimp.gimp-suomi.org. Voit käyttää vaikkapa seuraavaa kuvaa:
kuva
Koodi: <a href="http://opigimp.gimp-suomi.org"><img src="http://gimp-suomi.org/opigimp/opigimpbanneri.png" alt="Opi GIMP!" /></a>

Jatkokoulutusta

Mitä tulee Gimp -taitoihisi, niin ehdotamme seuraavia menettelytapoja jatkossa. Ensinnäkin toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi GIMP Suomi -sivustolle, jossa voit esitellä grafiikkaasi ja saada niihin arvosteluja ja kommentteja. Voit myös saada ja tarjota apua Gimpin käytöstä muilta ja muille suomalaisille Gimpin käyttäjille, seurata Gimpiin liittyviä uutisia (kuten uudet versiojulkaisut) ja keskustella muuten vain mukavia. Kansainvälisistä foorumeista suosittelemme Gimptalkia.

Toisekseen suosittelemme, että lähdet metsästelemään hieman korkeamman asteen oppaita näiltä tiedon valtaväyliltä, joiden avulla voit syventää taitojasi ja saada aikaan yhä hienompia töitä. Itseltäni löytyy toista kymmentä enemmän tai vähemmän haastavampaa opasta, joihin voit perehtyä kotisivullani osoitteessa peltzi.arkku.net.
Muita opaslinkkejä saa ehdottaa kommenttiboksilla tai sähköpostilla.

Miten hyödyt oppaista?

Jotta saat kaiken hyödyn irti oppaasta kuin oppaasta, annamme sinulle pari vinkkiä.
Seuraa tarkasti, sana sanalta, mitä oppaassa lukee. Kriittinen työvaihe saattaa olla yhden sanan mittainen, ja jos sen skippaa, ei haettua tulosta synny.
Seuraa myös kuvia; näyttääkö oma työsi samalta kuin oppaan kuvitus antaa olettaa. Onko varjotaso tekstitason alapuolella, kuten kuuluu? Ovatko valinnan rajat oikean muotoiset? Onko tausta läpinäkyvä vai valkoinen? Myös, jos joskus, kuten me toivomme, kirjoitat itse oppaita, älä missään nimessä aliarvioi kuvituksen merkitystä.

Oppaan ainoa tarkoitus ei ole oppia tekemään jotain hienoa efektiä. Oppaan tarkoitus on laajentaa lukijan tuntemusta oppaan aihealueesta yleensä. Lukiessasi pyri aina pysymään kärryillä siitä, mitä milläkin työvaiheella saavutetaan. Miksi luon tätä varten oman tason, enkä laita tekstiä nykyiselle tasolle? Miksi valitsen alfakanavan? Miksi pienennän valintaa? Silloin oppaasta jää käteen muutakin, kuin pelkkä tulos. Silloin olet oppinut jotain, ja opas on tehnyt tehtävänsä. Silloin osaat myös soveltaa oppaassa opittuja asioita omiin töihisi, mikä on avaintekijä grafiikanteon opettelussa. Omissa oppaissani olen pyrkinyt aina kunkin työvaiheen tarkoituksen selittämään, mutta kaikki eivät tee niin.

Kurssimateriaaliksi?

Yksi päivä googlailin vähän tätä sivustoa selvittääkseni, että missä määrin tieto siitä on levinnyt. Löysin tietoa kahdesta kuvankäsittelykurssista, joissa tätä opassarjaa käytetään materiaalina. Oli ihan mukava yllätys kyllä, mutta pitänee vastaisuuden varalle hieman selventää tahtoamme.

Jos olet opettaja ja tahdot käyttää sarjaamme oppimateriaalina kursseilla, olemme toki otettuja tästä. Olisi kuitenkin hyvä, jos ilmoitat siitä meille, koska tottahan meitä kiinnostaa hieman merkittävämmät sarjamme käyttökohteet. Materiaalin käyttö kaupalliseen toimintaan (kuten maksulliset kurssit) edellyttää kuitenkin erityisluvan, josta voit keskustella kanssamme sähköpostitse. Osoitteet löytyvät sivun alareunasta.

Tukeako Opi GIMPiä?

Ihan näin ajatuksena, Gimp on ilmainen eikä tämän opassarjankaan lukemisesta tietenkään mitään maksuja peritä, mutta... Jokainen varmasti käsittää, että tälläisen likimain täydellisen ja kaiken kattavan oppaan tekemiseen on mennyt aikaa, resursseja ja ennenkaikkea kokista. Siispä tarjoamme mahdollisesti sivustomme kautta avun saaneille jaloille sieluille mahdollisuuden tukea ponnistelujamme kohtuukokoisilla lahjoituksilla, jotka käytetään kokikseen (ja webbihotellin maksuihin, niitäkään kun ei kiitoksilla kuitata). Säästithän kelpo summan siinä, ettet ostanut mahdollisesti helppokäyttöisempää kaupallista kuvankäsittelyohjelmaa vaan opettelit avullamme käyttämään ilmaista GIMPiä.

Neljällä eurolla voit saada vaikka nimesi tai nimimerkkisi alla näkyvään tukijalistaamme. Minkään kokoisia lahjoituksia (tyyliin 50 snt) ei kuitenkaan katsota ylen, koska lahjoittaminen yleensä merkitsee meille jo paljon. Onhan kuitenkin aimo liuta henkilöitä, jotka eivät tee edes sitä.


Lahjoituksen voit tehdä vaikka PayPalin kautta osoitteelle j.peltzi[at]pp.inet.fi . Lisää viestiin viitteeksi Opi GIMP ja halutessasi nimimerkkisi, jos tahdot sen näkyviin sivulle. Jos PayPal aiheuttaa mittavia paniikkireaktioita, voit kysyä Peltziltä sähköpostilla tilinumeroa, jonne voit kiitoksesi osoittaa.

Flattr, mikäli ei ole tuttu, on palvelu, jonne käyttäjä leipoo joka kuukausi haluamansa kokoisen kakun. Kuukauden mittaan, jos käyttäjä törmää netissä mielenkiintoiseen materiaaliin, jossa on Flattr -painike, hän voi siitä klikkaamalla tarjota siivun tuosta kakusta materiaalin tekijälle. Kakku jaetaan kuukauden lopussa tasan jokaiselle, jota käyttäjä näin tahtoo tukea tai kiittää.

Ja kakku kuvastaa tietenkin pennosia, mutta termin käyttö tässä yhteydessä olisi ylettömän vulgaaria. Hyi meitä.

Valtaisat kiitoksemme tuesta annamme...

Kommentointi on poistettu käytöstä.

Sivua tutkineet pohtivat:

Janssoni [29.4.-14, 20:50]:Tuhannet kiitokset tekijöille!!! Olen uusi Gimpin käyttäjä ja olen tuskaillut joidenkin asioiden äärellä monet kerrat. Täältä olen löytänyt vastaukset ja ohjeet. Aion tutustua tähän oppaaseen ajan ja ajatuksen kanssa :)

Yanzki [29.1.-14, 10:21]:Hieno opus! Kiitos. pienet gimpin alkeet sain kyllä lukiossa jo 10vuotta sitten, mutta aika kultaa muistot. Nyt herättelemään vanhoja taitoja ja tietoja...

Nipukka [1.1.-14, 3:29]:Mulla on GIMP ja osaan muokata sillä. Ainoo ongelma on, että en voi jakaa GIMP:lä muokattua kuvaa esim. Facebookissa. :(

Opas on tosi hyödyllinen! :)

Joku piirtäjätyyppi [1.11.-13, 9:16]:Äh, ei tää lataa tätä, enkä löydä latausoppaita, mulla oli jo aikasemmin GIMP, mutta en pysty enää piirtää/kumittaa tai oikee mitään muutakaan tekeen....

Kaze [26.6.-12, 16:28]:Ihana opas, opin hirveesti uusia asioita, mut kiitos ihanan muistini, en tässä vaiheessa muista mitään muuta kuin esimerkkikuvat 8D

Anette [6.4.-12, 13:52]:jaska: sekin lukee sarjan tietyssä vaiheessa. Kannattaa varmaan tarkastella vielä hippusen tarkemmin gimpopas. :)
______________

sitten pääasiaan.. Oppaanne on ollut ihan loistava! Kaikenlaista on tullut opittua ja oikeasti hienojakin leiskoja väkerrettyä. :)

jaska [9.11.-11, 17:32]:Monesti kysyttyä varmaankin, mutta mistä voin ladata luotettavasti gimp (2.6 11:seen)fontteja ja erilaisia siveltimiä?
Saiskos linkkejä sivuille? En uskaltanu googlesta ruveta.

jaska [22.10.-11, 14:02]:Monesti kysyttyä varmaankin, mutta mistä voin ladata luotettavasti gimp (2.6 11:seen)fontteja ja erilaisia siveltimiä?
Saiskos linkkejä sivuille? En uskaltanu googlesta ruveta.

Ellunen [4.4.-11, 18:59]:Onko gimpillä mahdollista tehdä sarjakuvaruutuja?
Jos on, olisiko mahdollista saada niiden teosta neuvoa?

Gimp - oppaanne on ollut selkeä ja ymmärrettävissä! Kiitoksia! :D

Peltzi [26.2.-11, 23:13]:Kokeile valita tiedostomuoto listasta. Jos sieltä puuttuu tiedostomuotoja, voin vain olettaa tallennusmoduulien olevan korruptoituneita tai jotain.. siinä tapauksessa täytyy kokeilla uudelleenasennusta.

Lulux [25.2.-11, 19:25]:Gimp siis tarjoaa vain tallennusmuodoiksi jotain gzip ja bzip pakettia, ja jos kirjoitan tallennusnimen loppuun vaikka sen .jpg, niin gimp sanoo ettei tue tiedostomuotoa, ja tiedostoa ei voi tallentaa, paitsi noilla kys. paketeilla jolloin kuvia ei saa ladattua nettiin tai katselemaan omalta koneelta vaan aina kuvaa klikatessa se menee gimppiin. :/

Lulux [25.2.-11, 18:02]:Mulla sama ongelma kuin Miikalla, eikä tuosta ohjeesta ollut hyötyä kun Gimp väittää että ei voi tallentaa kuin niihin pariin tiettyyn muotoon joita ei saa avattua netissä yms. Itse kuitenkin latasin gimpin sitä varten että voin sillä muokata kuvia ja tehdä nettisivujen ulkoasuja, mutta eihän se hyödytä mitään jos ei kuvia saa tallennettua jpg yms. muotoon. :/

Peltzi [18.1.-11, 16:38]:OpiGIMP, Osa 1, "Kuvan tallentaminen"

Miika [18.1.-11, 11:19]:Sivusta on ollut paljon hyötyä itselleni mutta tyrmäsin yhteen ongelmaan...kun tallennan kuvaa se menee sellaiseen muotoon että sitä ei voi avata muulla ohjelmalla kuin gimpilää?? ei edes netissä...

Peltzi [6.1.-11, 16:11]:Kiitoksia paljon. Olemme (m.1.p) tosiaan pyrkineet säilyttämään tietyllä tavalla rennon lähestymistavan opastukseen, jotta riittävä mielekkyys saadaan pidettyä yllä. Ja kyllä tämä koko sarja on selkeästi meidän kahden yhteistyötä, vaikka Polli harvemmin osallistuu näihin keskusteluihin.

msichana [5.1.-11, 21:43]:Siis rili nais! 8) Photoshopin kanssa sökeltänny tiiliskivien kokoisten kirjasten kanssa, ni gimp:pii oli kiva tutustuu tälle teijän (vai sun?nokuitenki) neuvoilla. Elikkäs kiitoksia paljon! JA hehhe, mukavata kans ku ootten tehnynnä täst tämmösen ei-niin-vakavan tai vakava on, hyvinki vakava. Mutta siis, että on tämmönen käyttäjäläheinen. (: että terve, tack och hejdå

Mikko [14.10.-10, 21:41]:Nii se voi tietysti olla, mutta itte en saanu ainakaan kovin nopeilla säädöilä tulostumaan kunnolla (kuvat katkee eikä ole loogisuutta). Mutta se voi tietysti olla kädetystä. PDF on vaan sen verran helpompi aloittelijoillekkin.

Peltzi [14.10.-10, 17:22]:Kiitos ehdotuksesta, täytyy pohtia. Olen tehnyt Opi GIMPiin tosin jo tulostukseen optimoidun CSS -tiedoston, joten oppaan tulostaminen suoraan selaimesta pitäisi tuottaa helppolukuisen ja taloudellisen paperioppaan. Tosin kukin osa on tulostettava erikseen... ehkä tähän voisimme paneutua vielä.

Mikko [14.10.-10, 15:53]:Mulla olis ihan hyvä idea.. toimittakaa tää opas pientä maksua vastaan PDFnä jonka voisi tulostaa helposti. Itse olisin halukas maksamaan vaikka 5e helposti tulostettavasta PDFstä. Itse pidän opiskelua paperilta mukavampana kuin näytöltä. Ja uskon että muitakin olisi jotka voisivat pienen korvauksen PDFstä maksaa.

Japustiini [14.3.-10, 20:18]:Tukeako vai eikö tukea?

20 kommenttia saapunut.